Wat betekent psychotherapie in tijden van evidence-based medicine? Mag ik als hulpverlener nog intuïtief aanvoelen en empathisch inschatten? Hebben we onze emoties onder controle? Psychiatrie en psychotherapie staan onder druk. Ze moeten hun meerwaarde steeds nadrukkelijker wetenschappelijk aantonen met meetbare argumenten. De intuïtieve vaardigheden van de hulpverlener worden daarbij onvoldoende naar waarde geschat. Het leven en lijden van een mens laat zich immers nooit helemaal bevatten.
Tijdens deze lezing geven de auteurs van het boek ‘De intuïtie van de psychiater’ een pleidooi voor afgestemde zorg. Door verhelderende cases wordt de kracht aangetoond van de therapeutische werkrelatie als een proces van vertragen, aanvoelen en voorbij de woorden raken. Zo benadrukken Kristiaan Plasmans en Geert Van Asten het belang van psychotherapisch werken op maat van de patiënt en wijzen ze ons op de valkuilen van een al te strakke protocollaire aanpak.
Het boek kan na de lezing aangekocht worden.
Sprekers
- Kristiaan Plasmans is psychiater in P.C. Bethanië, cgg Vagga en De Keerkring. Hij zet zich in voor de opleiding van assistent-psychiaters en is medestichter van MindCare, een vzw ter bevordering van de toegankelijkheid van de ambulante ggz.
- Geert Van Asten is psychiater in P.C. Bethanië en Tsedek. Hij is medestichter en voorzitter van vzw MindCare.